By Δρ. Στέφανος Ψωμάς | Γενικός Χειρουργός | Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική Da Vinci I Προηγμένη Λαπαροσκοπική χειρουργική • 13/05/2018 • No Comments
Πίνακας περιεχομένων
Η τομή στην επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδή αδένα γίνεται πλέον σήμερα με ελάχιστα μικρή τομή, κάτι που εξασφαλίζει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η βρογχοκήλη του θυρεοειδούς αδένα είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Αναφέρεται στη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Η διόγκωση μπορεί να είναι στον ένα ή και στους δύο λοβούς. Αν έχει έναν όζο , λέγεται οζώδης . Αν έχει πολλούς όζους λέγεται πολυοζώδης βρογχοκήλη.
Όταν ο θυρεοειδής αδένας πηγαίνει μέχρι το θώρακα , τότε μιλάμε για καταδυόμενη βρογχοκήλη. Η καταδυόμενη βρογχοκήλη μπορεί μερικές φορές να απαιτήσει και θωρακοτομή ώστε να μπορέσει να αφαιρεθεί ο λοβός που καταδύεται, συνήθως όμως ο έμπειρος χειρουργός ολοκληρώνει επιτυχώς την επέμβαση χωρίς θωρακοτομή.
Η βρογχοκήλη όταν είναι μεγάλη μπορεί να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία και στον τράχηλο.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό, μπορεί να κρύβεται νεοπλασία στον θυρεοειδή αδένα.
Στο συγκεκριμένο θυρεοειδή αδένα στην ασθενή μας στην πιο πάνω φωτογραφία, ανευρέθηκε θηλώδες μικρο-καρκίνωμα στον αριστερό κάτω λοβό του θυρεοειδούς αδένα, μεγίστης διάστασης 0,6 χιλιοστών.
Να σημειωθεί πως τα θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς αδένα, συχνά ανακαλύπτονται τυχαία όταν αφαιρεθεί ο θυρεοειδής αδένας και αποτελούν το 80-90% των όγκων του θυρεοειδούς αδένα .
Η θεραπεία είναι χειρουργική με αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα και λέγεται ολική θυρεοειδεκτομή. Απαντά στο 85% των όγκων του αδένα και έχει άριστη πρόγνωση.
Ένας άλλος συχνός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, είναι το θυλακιακώδες, το οποίο -όπως και το θηλώδες- απαντάται σε ποσοστό 83% των όγκων του θυρεοειδούς.
Σε μεγάλο ποσοστό, δύναται να ανακαλυφθεί τυχαία σε επεμβάσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Είναι πολύ σημαντική η σωστή καθοδήγηση και έγκαιρη αντιμετώπιση από τον χειρουργό.
Η θεραπεία είναι χειρουργική, με αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή ολική θυρεοειδεκτομή και έχει πολύ καλή πρόγνωση.
Η χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα είναι μια λεπτή επέμβαση που απαιτεί εμπειρία από τον χειρουργό καθόσον υπάρχουν σημαντικά νεύρα και αγγεία που πρέπει να διαφυλαχθούν και επιπλέον πρέπει να περισωθούν οι παραθυρεοειδείς αδένες.
Είναι συνήθως πιο επιθετικός τύπος και συνήθως γίνεται και λεμφαδενικός καθαρισμός μαζί με την ολική θυρεοειδεκτομή.
Είναι ο πιο επιθετικός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς . Απαντά στο 1% με 2% του συνόλου των όγκων του αδένα και έχει την χειρότερη πρόγνωση. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και είναι πολύ επιθετικός. Είναι γνωστός και με την ονομασία αδιαφοροποίητος καρκίνος.
Εμφανίζεται με μια μεγάλη μάζα στον τράχηλο που συχνά προκαλεί δυσκολία στην κατάποση και στην αναπνοή, βράγχος φωνής και κατάληψη όλων των δομών του τραχήλου και την ίδια την τραχεία. Συχνά προέρχεται από θηλώδες καρκίνωμα το οποίο όταν αφαιρεθεί έγκαιρα, έχει πλήρη ίαση!
Η θεραπεία προβλέπει την αφαίρεση του όγκου με ολική θυρεοειδεκτομή με πρόσθιο και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό και εφαρμογή χημειοθεραπείας με ακτινοβολία της περιοχής. Η χημειοθεραπεία προβλέπει σχήμα με Doxorubicin 15mg/m2 εβδομαδιαία.
Νέα φάρμακα, όπως η Fosbretabulin, η Bortezomib και η TNF-related Apoptosis Induced Ligand (TRAIL) βρίσκονται ακόμα σε κλινικές μελέτες.
Ενώ η ακτινοβολία είναι αμφιλεγόμενη σε άλλους καρκίνους του θυρεοειδούς , στον αναπλαστικό εφαρμόζεται διότι επιτρέπει την μη γρήγορη ανάπτυξη ή υποτροπή του όγκου.
Η προφυλακτική τραχειοστομία έχει απόλυτη ένδειξη, διότι ο όγκος αναπτύσσεται και εντός της τραχείας με αποτέλεσμα την πνιγμονή σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η τραχειοστομία. Επίσης, σε όγκους που δεν αφαιρούνται, πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζεται η τραχειοστομία.
Δείτε και εδώ (στα Αγγλικά) από το site του NHS
Γενικός Χειρουργός. Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Προηγμένη λαπαροσκοπική, ρομποτική και ενδοσκοπική χειρουργική. Ογκολογική χειρουργική. Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού, στομάχου, ανώτερου και κατώτερου πεπτικού. Χειρουργική κηλών, διαφραγματοκήλης, χολοκυστεκτομή. Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία.