By Δρ. Στέφανος Ψωμάς | Γενικός Χειρουργός | Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική Da Vinci I Προηγμένη Λαπαροσκοπική χειρουργική • 04/05/2020 • No Comments
Πίνακας περιεχομένων
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στο παχύ έντερο (παχύ έντερο). Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο μέρος του πεπτικού σωλήνα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένους ενήλικες, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια με αύξησή του σε νεαρώτερες ηλικίες. Αρχίζει συνήθως ως μικρές, μη καρκινικές (καλοήθεις) συστάδες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες που σχηματίζονται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου μερικοί από αυτούς τους πολύποδες μπορούν να γίνουν καρκίνοι του παχέος εντέρου.
Οι πολύποδες μπορεί να είναι μικροί και να προκαλούν λίγα, εάν υπάρχουν, συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί προτείνουν τακτικές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζοντας και αφαιρώντας πολύποδες πριν μετατραπούν σε καρκίνο.
Σχεδόν το 95% τωνκαρκίνων στο παχύ έντερο και στο ορθό, ήταν πολύποδες που δεν διαγνώσθηκαν και δεν αφαιρέθηκαν έγκαιρα πριν εξαλλαγούν.
Εάν αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι διαθέσιμες πολλές θεραπείες για τον έλεγχο του, όπως χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και φαρμακευτικές θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου καλείται μερικές φορές ορθοκολικός καρκίνος, ο οποίος είναι ένας όρος που συνδυάζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του ορθού, ο οποίος ξεκινά στο ορθό.
Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:
Πολλά άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, πιθανότατα θα διαφέρουν, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου στο παχύ έντερο.
Προσοχή στις αλλαγές συνηθειών του εντέρου. Σε οποιαδήποτε αλλαγή συνηθειών (πχ. απο δυσκοιλιότητα σε διάρροια, σε εμφάνιση αίματος κλπ) επισκεφτείτε το χειρουργό σας.
Το παχύ έντερο έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρο και σχηματίζει ένα Π στην πορεία του στην κοιλιά , ενώ καταλήγει στο ορθό διγράφοντας μια πορεία δίκην S.
Διακρίνεται στο τυφλό ( όπου καταλήγει το λεπτό έντερο που το τμήμα του εκείνο λέγεται τελικός ειλεός) που περιλαμβάνει και τη σκωληκοειδή απόφυση και είναι στα δεξιά της κοιλιάς, στο ανιόν που αναεβαίνει προς τα πάνω, το εγκάρσιο , που είναι το ευθύ τμήμα του παχέος εντέρου κατω από το στομάχι, το κατιόν , το σιγμοειδές και τέλος το ορθό, που είναι και το τελευταίο τμάμα του ορθοκολικού σωλήνα και καταλήγει στον πρωκτό.
Τα τμήματα αυτά του παχέος εντέρου έχουν και διαφορετική συμπεριφορά στην εντόπιση και συμπτωματολογία του καρκίνου. Το δεξιό τμήμα περιέχει κόπρανα με περισσότερα υδαρή στοιχεία. Στο αριστερό τμήμα , το νερό έχει απορροφηθεί και τα κόπρανα είναι πιο σκληρά με αποτέλεσμα και οι πιέσεις που ασκούνται στο τοίχωμα του εντέρου είναι και μεγαλύτερη.
Το 85% των καρκίνων εμφανίζεται στο ορθό και στο σιγμοειδές, για αυτό ακόμα και μια δακτυλική εξέταση μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο στο ορθό.
Εάν παρατηρήσετε επίμονα συμπτώματα που σας ανησυχούν, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα ξεκινήσετε τον έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν γενικά ότι οι εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινούν περίπου στα 45 έτη . Αν δεν υπάρχει οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό, συστήνεται κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια, διαφορετικά κάθε 2 χρόνια.
Την κολονοσκόπηση την διενεργεί Γαστρεντερολόγος. Ο ασθενής κάνει μια προετοιμασία καθαρισμού του εντέρου από την προηγούμενη της εξέτασης ημέρα. Η εξέταση γίνεται με μέθη , οπότε ο ασθενής δεν νιώθει πόνο. Ο πόνος δημιουργείται από τον αέρα που εισάγει ο γαστρεντερολόγος στο παχύ έντερο ώστε να φουσκώσει ο αυλός και να μπορεί να βλέπει. Τον αέρα αυτόν τον αφαιρεί στο τέλος της εξέτασης .
Σε περίπτωση που βρεθούν πολύποδες στο έντερο , μπορούν να αφαιρεθούν και να σταλούν για βιοψία. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη πρόληψη. Αν ο καλοήθης πολύποδας αφαιρεθεί, δεν θα αναπτυχθεί καρκίνος παχέος εντέρου. Αν ο πολύποδας είναι ήδη ύποπτος ή κακοήθης , πάλι η αφαίρεση του ή η λήψη βιοψιών (σε περίπτωση που λόγω μεγέθους δεν αφαιρείται) είναι πολύ σημαντική και σώζει ζωές.
Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές!!!
Οι γιατροί δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τους περισσότερους καρκίνους του παχέος εντέρου.
Γενικά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά όταν τα υγιή κύτταρα στο παχύ έντερο αναπτύσσουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει ένα σύνολο οδηγιών που λένε σε ένα κύτταρο τι να κάνει.
Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με ομαλό τρόπο, ώστε το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά. Αλλά όταν το DNA ενός κυττάρου καταστραφεί και γίνει καρκινικό, τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται – ακόμη και όταν δεν χρειάζονται νέα κύτταρα. Καθώς τα κύτταρα συσσωρεύονται, σχηματίζουν έναν όγκο.
Με τον καιρό, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν για να εισβάλουν και να καταστρέψουν τον φυσιολογικό ιστό. Και τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος για να σχηματίσουν εναποθέσεις εκεί (κατάσταση γνωστή ως μετάσταση).
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:
Όπως ήδη ανεφέρθη , κολονοσκόπηση σε όλους άνω των 45 ετών και επανάληψη ανά 2 έτη επί ιστορικού ή ανά 5 έτη χωρίς ιστορικό.
Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κάνοντας αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή. Λάβετε μέτρα για:
Φάτε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Επιλέξτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ώστε να έχετε μια σειρά από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Πιείτε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
Σταματήστε το κάπνισμα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους διακοπής που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες. Εάν δεν έχετε ασκηθεί ξανά , ξεκινήστε αργά και δημιουργήστε σταδιακά έως 30 λεπτά. Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν είστε σε υγιές βάρος, προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας συνδυάζοντας μια υγιεινή διατροφή με καθημερινή άσκηση. Εάν πρέπει να χάσετε βάρος, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με υγιείς τρόπους για την επίτευξη του στόχου σας. Στοχεύστε να χάσετε βάρος αργά αυξάνοντας την ποσότητα της άσκησης και μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε.
Ορισμένα φάρμακα έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο προκαρκινικών πολύποδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, ορισμένα στοιχεία συνδέουν τον μειωμένο κίνδυνο πολύποδων και καρκίνου του παχέος εντέρου με την τακτική χρήση ασπιρίνης ή φαρμάκων που μοιάζουν με ασπιρίνη. Αλλά δεν είναι σαφές ποια δόση και για πόσο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Η λήψη ασπιρίνης καθημερινά έχει ορισμένους κινδύνους, όπως γαστρεντερική αιμορραγία και έλκη.
Αυτές οι επιλογές προορίζονται γενικά για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να προτείνουν αυτά τα φάρμακα σε άτομα που έχουν μέσο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, συζητήστε τους παράγοντες κινδύνου με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε εάν τα προληπτικά φάρμακα είναι ασφαλή για εσάς.
Η διάγνωση γίνεται με:
Κολονοσκόπηση
Εξετάσεις αίματος, όπως Γενική αίματος και καρκινικοί δείκτες CEA, CA19-9, aFTP
Αξονική τομογραφία κοιλίας
Μαγνητική τομογραφία , ιδίως σε καρκίνο του ορθού.
PET scan
Ποιες θεραπείες είναι πιο πιθανό να σας βοηθήσουν εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του καρκίνου σας, του σταδίου του και των άλλων προβλημάτων υγείας σας. Η θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του καρκίνου. Άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, μπορεί επίσης να συνιστώνται.
Εάν ο καρκίνος του παχέος εντέρου σας είναι πολύ μικρός, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση στη χειρουργική επέμβαση, όπως:
Περισσότερα για την TAMIS : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4932707/
Εάν ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί μέσα ή μέσω του παχέος εντέρου σας, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει:
Μερική κολεκτομή (δεξιά , εγκάρσιο , αριστερή κολεκτομή – σιγμοειδεκτομή ή χαμηλή προσθία εκτομή). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του παχέος εντέρου που περιέχει τον καρκίνο, μαζί με ένα περιθώριο φυσιολογικού ιστού και στις δύο πλευρές του καρκίνου. Ο χειρουργός σας είναι συχνά σε θέση να επανασυνδέσει τα υγιή τμήματα του παχέος εντέρου ή του ορθού σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί συνήθως να γίνει με μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση (λαπαροσκόπηση).
Μερικές φορές απαιτείται να γίνει μία κολοστομία ή ειλεοστομία που είναι προσωρινές και έχουν σκοπό να προφυλάξουν την αναστόμωση, επιτρέποντας στον κόλον ή στον ορθό σας να επουλωθεί μετά το χειρουργείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η κολοστομία μπορεί να είναι μόνιμη, όπως σε κάποιες μορφές καρκίνου ορθού που είναι πολύ κοντά στον πρωκτό.
Αφαίρεση λεμφαδένων. Οι κοντινοί λεμφαδένες αφαιρούνται επίσης κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καρκίνου του παχέος εντέρου και ελέγχονται για καρκίνο.
TaTME (Transanal Total Mesorectal Excision) – Διορθική εκτομή του μεσοορθού. Πρόκειται για μία μέθοδο που αφορά όγκους του ορθού και δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε όγκους κοντάστην οδοντωτή γραμμή.
Κοιλιοπερινεική εκτομή ορθού. Σε όγκους πολύ χαμηλά στο ορθό , όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλη μέθοδος. Στην επέμβαση αυτή αφαιρείται το ορθό και εφαρμόζεται μόνιμη κολοστομία για να αποβάλλονται τα κόπρανα.
Εάν ο καρκίνος είναι πολύ προχωρημένος ή η γενική υγεία του ασθενούς είναι πολύ κακή, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει εγχείρηση για την ανακούφιση της απόφραξης του παχέος εντέρου ή άλλων παθήσεων για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σας. Αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν γίνεται για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά για την ανακούφιση σημείων και συμπτωμάτων, όπως απόφραξη (ειλεός), αιμορραγία ή πόνος.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μόνο στο ήπαρ ή στον πνεύμονα, αλλά η γενική υγεία σας είναι καλή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ή άλλες τοπικές θεραπείες για την απομάκρυνση του καρκίνου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά από αυτόν τον τύπο διαδικασίας. Αυτή η προσέγγιση παρέχει την ευκαιρία να απαλλαγούμε από καρκίνο μακροπρόθεσμα.
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση εάν ο καρκίνος είναι μεγαλύτερος ή έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Με αυτόν τον τρόπο, η χημειοθεραπεία μπορεί να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που παραμένουν στο σώμα και να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου.
Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από μια επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός μεγάλου καρκίνου, ώστε να είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.
Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση ή που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Μερικές φορές συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία.
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές πηγές ενέργειας, όπως ακτίνες Χ και πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση ενός μεγάλου καρκίνου πριν από μια επέμβαση, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα.
Όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος. Μερικές φορές η ακτινοβολία συνδυάζεται με χημειοθεραπεία.
Οι στοχευμένες θεραπείες φαρμάκων επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ανωμαλίες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα. Με τον αποκλεισμό αυτών των ανωμαλιών, οι στοχευμένες θεραπείες φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν θάνατο καρκινικών κυττάρων.
Τα στοχευμένα φάρμακα συνήθως συνδυάζονται με χημειοθεραπεία. Τα στοχευμένα φάρμακα προορίζονται συνήθως για άτομα με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η ανοσοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά τις ασθένειες του σώματός σας μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο σας, επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που τυφλώνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από την αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτήν τη διαδικασία.
Η ανοσοθεραπεία συνήθως προορίζεται για προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τα καρκινικά σας κύτταρα για να δει εάν είναι πιθανό να ανταποκριθούν σε αυτήν τη θεραπεία.
Η παρηγορητική φροντίδα είναι εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη που εστιάζει στην παροχή ανακούφισης από πόνο και άλλα συμπτώματα σοβαρής ασθένειας. Παρηγορητική φροντίδα παρέχεται από μια ομάδα γιατρών, νοσοκόμων και άλλων ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών που συνεργάζονται με εσάς, την οικογένειά σας και τους άλλους γιατρούς σας για να παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης που συμπληρώνει τη συνεχή φροντίδα σας.
Οι ομάδες παρηγορητικής φροντίδας στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο και των οικογενειών τους. Αυτή η μορφή φροντίδας παρέχεται παράλληλα με θεραπευτικές ή άλλες θεραπείες που ενδέχεται να λαμβάνετε.
Όταν χρησιμοποιείται παρηγορητική φροντίδα μαζί με όλες τις άλλες κατάλληλες θεραπείες, τα άτομα με καρκίνο μπορεί να αισθάνονται καλύτερα και να ζουν περισσότερο.
Περισσότερα : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669
Γενικός Χειρουργός. Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Προηγμένη λαπαροσκοπική, ρομποτική και ενδοσκοπική χειρουργική. Ογκολογική χειρουργική. Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού, στομάχου, ανώτερου και κατώτερου πεπτικού. Χειρουργική κηλών, διαφραγματοκήλης, χολοκυστεκτομή. Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία.