By Δρ. Στέφανος Ψωμάς | Γενικός Χειρουργός | Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική Da Vinci I Προηγμένη Λαπαροσκοπική χειρουργική • 13/08/2016 • 1 Comment
Πίνακας περιεχομένων
Η χολολιθίαση είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Αφορά τη συγκέντρωση υλικού μέσα στη χοληδόχο κύστη. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι λίθοι (πέτρες) ή λάσπη.
Μερικές φορές το περιεχόμενο της κύστης είναι κάποιοι πολύποδες του τοιχώματός της (χοληστερινικοί πολύποδες ή και αληθείς πολύποδες).
Η χοληδόχος κύστη έχει σχήμα σαν μπαλονάκι, σαν μια μικρή μακρόστενη φούσκα . Βρίσκεται δεξιά στο ανθρώπινο σώμα , στο δεξιό υποχόνδριο, κάτω από το δεξί πλευρικό τόξο. Βρίσκεται κάτω από το ήπαρ.
Η λειτουργία της κύστης είναι να αποθηκεύει προσωρινά τη χολή, ώστε να διευκολύνει την πέψη.
Η χολή παράγεται στο ήπαρ και διοχετεύεται στο 12δάκτυλο (η αρχή του λεπτού εντέρου αμέσως μετά το στομάχι), ώστε να συμβάλλει στην πέψη. Έτσι όταν η τροφή περνάει από το στομάχι στο έντερο, -η χολή που εκκρίνεται συνεχώς- βοηθάει στην διάσπαση της τροφής.
Η ένωση του ήπατος με το 12δάκτυλο γίνεται με ένα “σωληνάκι “, συγκεκριμένα με τον χοληδόχο πόρο.
Ο χοληδόχος πόρος στο σημείο που ενώνεται στο 12δάκτυλο λέγεται φύμα του Vater και φέρει ένα μικρό σφιγκτηριακό μηχανισμό (γνωστός ως σφιγκτήρας του Oddi).
Στο 12δάκτυλο καταλήγει επίσης και τα υγρά που εκκρίνονται από το πάγκρεας , πάλι για τη λειτουργία της πέψης.
Η χοληδόχος κύστη δέχεται τη χολή που έρχεται από το ήπαρ κι αποθηκεύει μέρος αυτής. Συνδέεται με τον χοληδόχο πόρο με ένα “σωληνάκι” που λέγεται κυστικός πόρος.
Ανατομία της περιοχής
Τέλος , παίρνει αίμα από την κυστική αρτηρία και έχει πλούσιο δίκτυο νευρικών απολήξεων και για αυτό προκαλείται πόνος όταν πάσχει.
Μέσα στο ήπαρ υπάρχει ένα πλούσιο δίκτυο χοληφόρων αγγείων που συγκεντρώνουν τη χολή από τα ηπατοκκύταρα.
Η περιοχή των χοληφόρων αγγείων (ενδοηπατικά και εξωηπατικά) και της χοληδόχου κύστης, είναι η περιοχή του ανθρώπινου σώματος με τις περισσότερες ανατομικές παραλλαγές.
Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με το είδος και το βαθμό απόφραξης και φλεγμονής της χοληδόχου κύστης. Έτσι μπορεί να υπάρχουν:
Προσοχή χρειάζεται στους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι λόγω της μικροαγγειοπάθειας που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης, δεν αισθάνονται εύκολα πόνο και φτάνουν πολλές φορές στο γιατρό με γαγγραινώδη χολοκυστίτιδα και βαριές φλεγμονές.
Η διάγνωση της χολολιθίασης είναι εύκολη και γίνεται με:
Η ERCP γίνεται από Γαστρεντερολόγο εξειδικευμένο στη μέθοδο αυτή και βοηθά τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά, διότι σε περίπτωση λίθου στον χοληδόχο πόρο, ο γαστρεντερολόγος που κάνει την ενδοσκόπηση αφαιρεί την πέτρα και καθαρίζει τον χοληδόχο πόρο.
Αυτό γίνεται με μέθη και έτσι ο ασθενής δεν νιώθει πόνο αφενός και αφετέρου γλιτώνει τη χειρουργική αντιμετώπιση της χοληδοχολιθίασης που συνήθως είναι ένα ανοιχτό χειρουργείο και όχι λαπαροσκοπικό και δύναται να περιλαμβάνει τοποθέτηση ειδικού καθετήρα Kehr , χοληδοχονηστιδική αναστόμωση , χολοπεπτική αναστόμωση κλπ). Έτσι μετά ο Χειρουργός περνά εύκολα στη λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική. Μερικές φορές, σε πολύ βαριά παραμελημένη χολοκυστίτιδα ή αν η κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει να χειρουργηθεί άμεσα λόγω προβλημάτων υγείας , δύναται να αντιμετωπισθεί αρχικά συντηρητικά με χορήγηση αντιβιοτικών και φαρμάκων κατά της χολής και αναμονή για χειρουργείο μετά από 2 μήνες περίπου, όταν εχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα.
Σε τέτοιες βαριές περιπτώσεις καθώς και σε περιπτώσεις εμπυήματος ιδιαίτερα βαρέων ασθενών (ασθενείς σε Μονάδες Ενατικής Θεραπείας, ασθενείς με πρόσφατο καρδιακό αορτοστεφανιαίο bypass, κλπ), δύναται να εφαρμόσουμε χολοκυστοστομία, δηλαδή τοποθέτηση ειδικού καθετήρα στην χοληδόχο κύστη δια του δέρματος και παροχέτευση της χολής ώστε να υποχωρήσει αρχικά η βαρειά κατάσταση και να χειρουργηθεί ο ασθενής σε δεύτερο χρόνο.
Σε περίπτωση αυξημένων τιμών ολικής και αμέσου χολερυθρίνης αίματος καθώς και σε περιπτώσεις ικτέρου, είναι απαραίτητο πριν την χειρουργική επέμβαση, να γίνεται έλεγχος του χοληδόχου πόρου για λίθους ή άλλες μάζες και καθαρισμός αυτού εφόσον πρόκειται για χοληδοχολιθίαση.
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ΝΑΙ. Η επέμβαση λέγεται ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ και πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά, από εξιδεικευμένους στη μέθοδο, χειρουργούς.
Σε κάθε περίπτωση όπου η χοληδόχος κύστη φέρει λίθους , λάσπη , πολύποδες κλπ , πρέπει να αφαιρείται. Διότι πάνω σε αυτά καθιζάνουν κρύσταλλοι χολερυθρίνης και διογκώνουν όλα αυτά τα μορφώματα και κάποια στιγμή θα δώσουν συμπτώματα. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια χοληδόχο κύστη που δεν δουλεύει πλέον σωστά και επιπλέον προκαλεί προβλήματα.
Τέλος, η αφαιρεθείσα χοληδόχος κύστη πρέπει πάντοτε να αποστέλλεται για Ιστολογική εξέταση ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Επομένως ο αποκλεισμός του καρκίνου της χοληδόχου κύστης είναι ένας ακόμη παράγοντας αφαίρεσής της, διότι η έγκαιρή αντιμετώπιση σώζει ζωές.
Μια ιδιαίτερη καταστάση είναι η ασβεστοποίηση των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης, γνωστή ως πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη. Αυτή πρέπει πάντα να αφαιρείται διότι μπορεί να υποκρύπτει κακοήθεια.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (Λαπαροσκοπική / Ρομποτική Χολοκυστεκτομή)
Σήμερα πλέον η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.
Αφού κοιμηθεί ο ασθενής (η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει με τοπική ή επισκληρίδιο αναισθησία), ο χειρουργός από μια οπή 1 εκ στον ομφαλό εισαγάγει μια κάμερα στην κοιλιά και προβάλλει την εικόνα σε μια οθόνη. Επίσης ο χειρουργός μέσω τριών άλλων πολύ μικρών οπών στην κοιλιά, που δεν αφήνουν σημάδι και έχουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, εισάγει τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και αφαιρεί την χοληδόχο κύστη με απόλυτη ασφάλεια.
Ο ασθενής μένει μία μέρα στο νοσοκομείο , δεν έχει καθετήρα ή παροχετεύσεις (σωληνάκια), τρώει την ίδια μέρα και κινητοποιείται και την επομένη παίρνει εξιτήριο. Η επιστροφή του στις δραστηριότητές του είναι άμεση. Μπορεί να κάνει μπάνιο από την επόμενη κιόλας μέρα , ενώ δεν θα χρειαστεί να επανέλθει για να αφαιρέσει ράμματα (τοποθετούνται απορροφήσιμα). Το δε αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.
Δείτε και εδώ:
Πολλαπλή χολολιθίαση και λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Εικόνες.
Γενικός Χειρουργός. Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Προηγμένη λαπαροσκοπική, ρομποτική και ενδοσκοπική χειρουργική. Ογκολογική χειρουργική. Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού, στομάχου, ανώτερου και κατώτερου πεπτικού. Χειρουργική κηλών, διαφραγματοκήλης, χολοκυστεκτομή. Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία.
Comments