By Δρ. Στέφανος Ψωμάς | Γενικός Χειρουργός | Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική Da Vinci I Προηγμένη Λαπαροσκοπική χειρουργική • 21/02/2020 • 2 Comments
Πίνακας περιεχομένων
Η κύστη κόκκυγα, η οποία ονομάζεται και δερμοειδής κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο, είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.
Πρόκειται για μια αρκετά συχνή, καλοήθη πάθηση. Στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα από ό,τι στις γυναίκες, κάπου 2 με 4 φορές συχνότερα. Η έναρξή της μπορεί να είναι συχνότερη στα νεαρά κορίτσια και πιθανολογούμε ότι σε αυτό συντελεί η πρωιμότερη έναρξη της ήβης στα κορίτσια.
Τα αίτιά της δεν είναι ακριβώς γνωστά. Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι τρίχες από την περιοχή του κόκκυγα δημιουργούσαν τη φλεγμονή. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει.
Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι οι τρίχες βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στον ονομαζόμενο θύλακα ή θυλάκιο της τρίχας και ακριβώς αυτό το θυλάκιο διευρύνεται , κάνει ρήξη και κατά συνέπεια φλεγμαίνει και δημιουργεί την κύστη κόκκυγα. Τι παίζει ρόλο σε αυτό:
Καταρχήν η κύστη κόκκυγα μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια και να μην το έχετε καταλάβει. Είναι πάθηση που μπορεί να “δουλεύει” σταδιακά και “ύπουλα”.
Στην οξεία όμως φάση , τότε θα δώσει συμπτώματα , που είναι πόνος όταν κάθεται ο ασθενής , έντονο κοκκίνισμα (ερυθρότητα) στην περιοχή του κόκκυγα και ένα πρήξιμο εκεί τοπικά που πονάει ακόμα και όταν απλά το ακουμπάς (απόστημα). Συχνά υπάρχει πυρετός με ή χωρίς ρίγος.
Πολλές φορές στη φάση αυτή, σκάει το απόστημα και παροχετεύεται το υγρό (συνήθως πύον) και τότε ανακουφίζεται προσωρινά ο ασθενής.
Αν τότε όμως μείνει χωρίς θεραπεία, πέφτει στη χρόνια φάση.Στην χρόνια φράση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο. Το συρίγγιο είναι στην πραγματικότητα μια οδός επικοινωνίας , ένας μικρός πόρος, που ενώνει την κύστη κόκκυγα με το δέρμα.
Έτσι, αν δει κανείς το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα (στην “ουρίτσα”), θα παρατηρήσει μία μικρή τρυπούλα. Αν παραμείνει καιρό η κύστη κόκκυγα και δεν αντιμετωπιστεί, τα συρίγγια αυξάνονται και μεγαλώνουν και τότε βλέπουμε και άλλες μικρές παρόμοιες τρυπούλες στο δέρμα.
Από τις τρυπούλες αυτές μπορεί να προβάλλουν και τρίχες πολλές φορές (για αυτό και λέγεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο).
Τα συρίγγια αυτά σε προχωρημένες καταστάσεις , μοιάζουν με τις ρίζες ενός δέντρου, που εξαπλώνονται και δημιουργούν πόρους και κανάλια σε όλη την περιοχή κάτω και πάνω από τον κόκκυγα.
Σε μερικές περιπτώσεις δύναται να φτάσουν και μέχρι το ορθό (μέχρι το έξω στόμιο του παχέος εντέρου δηλαδή!).
Από τις τρυπούλες αυτές βγαίνει συχνά υγρό (πύον ή λίγο κιτρινωπό) , που λερώνει το εσώρουχο. Στη φάση που βγαίνουν αυτά τα υγρά, ο ασθενής δεν πονάει ιδιαίτερα και έχει συνήθως μόνο μια φαγούρα τοπικά.
Αν για κάποιο λόγο κλείσει κάποιος πόρος ή συρίγγιο, τότε το υγρό δεν βγαίνει προς τα έξω και μαζεύεται τοπικά και αρχίζει ο πόνος (δεν μπορεί να κάτσει ο ασθενής) και η φλεγμονή και συχνά και ο πυρετός.
Στη φύση ό,τι υγρό μένει ακίνητο και δεν ανανεώνεται, μολύνεται. Έτσι και το υγρό αυτό στην κύστη κόκκυγα , αν δεν βγαίνει έξω και μένει μέσα στο δέρμα και στους θυλάκους των τριχών , μολύνεται και γίνεται πύον.
Η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική. Παλαιότερα γινόταν με το νυστέρι , όπου αφαιρούσαν το δέρμα με τα συρίγγια και το έραβαν ή το άφηναν ανοιχτό όπου στο ανοιχτό έβαζαν γάζες και έκαναν καθημερινές αλλαγές , με αποτέλεσμα πόνο και ταλαιπωρία του ασθενούς για μήνες.
Σήμερα ευτυχώς τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα και έχει απλοποιηθεί η διαδικασία αλλά και η ταλαιπωρία του ασθενούς. Σε αυτό μας βοηθά και η σύγχρονη τεχνολογία με τα μέσα που διαθέτει για το σκοπό αυτό.
Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα είναι καθαρά χειρουργική. Μπορεί να γίνει με την κλειστή ή την ανοιχτή μέθοδο.
Στην κλειστή μέθοδο, αφαιρείται η κύστη κόκκυγα και τα συρίγγια και το τραύμα ράβεται. Η μέθοδος αυτή έχει τα υψηλότερα ποσοστά υποτροπών και την κάνουμε σε αρχόμενες μη φλεγμονώδεις καταστάσεις που έχουν το πολύ ένα συρίγγιο.
Στην ανοιχτή μέθοδο, γίνεται το ίδιο, μόνο που το τραύμα αφήνεται να κλείσει κατά δεύτερο σκοπό όπως λέμε , δηλαδή μόνο του.
Αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο που ακολουθούμε και εφαρμόζουμε συστηματικά ως επί το πλείστον για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα ενδοσκοπικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στην Ενδοσκοπική αυτή μέθοδο, εισάγουμε μία λεπτή ειδική ενδοσκοπική κάμερα (Meinero φιστουλοσκόπιο – από το όνομα του εφευρέτη του- κατασκευής Karl Storz) από την είσοδο ενός συριγγίου στο δέρμα και μέσα από αυτή την είσοδο καθαρίζονται και αφαιρούνται τα συρίγγια.
Πρόκειται για μια τελείως πρωτοποριακή μέθοδο και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από εμάς. Απαιτεί πολύχρονη εμπειρία, εκπαίδευση και κατάλληλο εξοπλισμό .
Αυτό εξασφαλίζει ότι ο ασθενής πλέον :
α. δεν πονάει μετά το χειρουργείο, ούτε τις επόμενες ημέρες
β. έχει ελάχιστο τραύμα στην περιοχή
γ. επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητές του
δ. δεν έχει να κάνει αλλαγές στο τραύμα που θα τον πονούσαν και θα τον ταλαιπωρούσαν για μήνες
ε. δεν χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική και να νοσηλευτεί.
στ. η επέμβαση κρατάει περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής πάει σπίτι του την ίδια μέρα ( συνήθως μέσα στις επόμενες 2 ώρες ).
ζ. ταχύτατη επούλωση
Βίντεο ενδοσκόπησης. Πατήστε εδώ για προβολή.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ (EPSiT) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΝΥΣΤΕΡΙ – ΔΙΑΘΕΡΜΙΑ.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα με τη χρήση αυτών των μηχανημάτων και τεχνικών είναι ότι:
1. ο ασθενής δεν πονάει καθόλου μετά το χειρουργείο. Σηκώνεται λίγες ώρες μετά , περπατάει κανονικά, τρώει, κινείται και μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα.
2. Η αιμορραγία είναι ανύπαρκτη καθώς τα μηχανήματα αυτά κάνουν άριστη αιμόσταση.
3. οι τομές είναι μικρότερες έως μηδαμινές.
4. γίνεται περισσότερος σεβασμός των ιστών, με αποτέλεσμα καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση του τραύματος.
5. οι επιμολύνσεις είναι πρακτικά ανύπαρκτες
6. η πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί η κύστη κόκκυγα είναι πρακτικά αμελητέα.
7. ο χρόνος του χειρουργείου μειώνεται κατά πολύ. Έτσι το χειρουργείο διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά και αυτό είναι καλό για τον ασθενή.
Δείτε και εδώ:
Σε κάποιες περιπτώσεις με μονήρη συρίγγια χωρίς περιεχόμενο τριχών, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με επιτυχία η μέθοδος FiLAC με χρήση οπτικής ίνας Laser.
Από το υπάρχον στόμιο της κύστης εισάγεται ειδικός καθετήρας (radial 3600) που εφαρμόζει ακτινοβολία laser στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης με απόλυτα ομοιογενή και ασφαλή τρόπο.
Αυτό προκαλεί εξάχνωση της εσωτερικής κάψας της κύστης και μια ελεγχόμενη, άσηπτη φλεγμονή που μέσα σε λίγες μέρες οδηγεί στην πλήρη επούλωση και την οριστική θεραπεία της κύστης.
Η συνολική διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει της κλινικής την ίδια μέρα.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:
– Πολύ συντομη θεραπεία που διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
– Εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος που πραγματοποιείται και υπό τοπική αναισθησία
– Απόλυτα ασφαλής, δεν δημιουργεί χειρουργικό τραύμα, δε χρειάζεται ράμματα,
αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο ουλής, μετεπεμβατικής αιμορραγίας, λοίμωξης ή διάσπασης του τραύματος.
– Δεν απαιτεί νοσηλεία (day clinic).
– Άμεση και ασφαλής αποθεραπεία που δεν απαιτεί μετεγχειρητικά ούτε τη λήψη παυσίπονου και καθιστά τις επαναλαμβανόμενες, επώδυνες και κοστοβόρες αλλαγές απολύτως περιττές.
Ο ασθενής μπορεί να επιστέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
– Οριστική θεραπεία με άμεσο αποτέλεσμα.
– Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία των ασθενών που στη πλειοψηφία τους είναι
άτομα νεαρής ηλικίας.
Ο χειρουργός θα αποφασίσει πια μέθοδο θα εφαρμόσει (EPSIT ή FiLAC) ανάλογα με την έκταση και το είδος της κύστης κόκκυγα και θα το συζητήσει με τον ασθενή ενημερώνοντας τον.
– Πλέον δεν βάζουμε γάζες μέσα στο τραύμα που ταλαιπωρούσαν παλιά τον ασθενή και οι καθημερινές αλλαγές του προκαλούσαν άγχος, πόνο και ταλαιπωρία. Τώρα από την επόμενη που θα βγουν οι γάζες, ο ασθενής φροντίζει ο ίδιος την καθημερινή του καθαριότητα.
-Πλένεται καθημερινά η περιοχή, 1-2 φορές (ανάλογα με το τραύμα) με νερό και σαπούνι ή αφρόλουτρο , τοπικά, στεγνώνετε απαλά με πετσέτα και βάζετε εξωτερικά μία σερβιέτα ή μια γάζα που στερεώνεται στο εσώρουχο, ώστε να μην λερώνονται τα ρούχα από τα υγρά που βγάζει στην αρχή το τραύμα.
– βασικό για να μην ξαναδημιουργηθεί η κύστη κόκκυγα, είναι η περιοχή γύρω από το τραύμα και τα χείλη του τραύματος να μην έχουν τρίχες. Καλό είναι να γίνει αποτρίχωση μελλοντικά με laser , φωτόλυση κλπ ώστε να μην δημιουργήσουν πρόβλημα οι θύλακες των τριχών. Αυτό μπορείτε να το κάνετε όταν επουλωθεί το τραύμα και κλείσει τελείως , περίπου σε 40 μέρες.
– αποφεύγετε να κάθεστε σε σκληρά καθίσματα και για πολλές ώρες και χρησιμοποιείστε μαξιλαράκι μαλακό.
– η υπόλοιπη ζωή σας γίνεται κανονικά (σχολείο, αθλητισμός, περπάτημα, οδήγηση κλπ).
Βίντεο :
Ενδοσκοπική εκτομή κύστης κόκκυγα με σύγχρονο ενδοσκόπιο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό
Γενικός Χειρουργός. Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Προηγμένη λαπαροσκοπική, ρομποτική και ενδοσκοπική χειρουργική. Ογκολογική χειρουργική. Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού, στομάχου, ανώτερου και κατώτερου πεπτικού. Χειρουργική κηλών, διαφραγματοκήλης, χολοκυστεκτομή. Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία.
Comments