By Δρ. Στέφανος Ψωμάς | Γενικός Χειρουργός | Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική Da Vinci I Προηγμένη Λαπαροσκοπική χειρουργική • 19/03/2018 • No Comments
Πίνακας περιεχομένων
Η ομφαλοκήλη είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Όπως όλες οι κήλες, έτσι και η ομφαλοκήλη προέρχεται από χαλάρωση και διάσπαση του κοιλιακού τοιχώματος , απλώς εδώ αφορά τον ομφαλικό δακτύλιο.
Στην αρχή είναι μικρή και φαίνεται σαν μια μικρή προβολή στον ομφαλό, σιγά σιγά όμως μεγαλώνει και μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει άλλοτε άλλη ποσότητα από τα σπλάχνα της κοιλιάς και συγκεκριμένα επίπλουν και λεπτό έντερο.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην ομφαλοκήλη, όπως και σε όλες τις κήλες, είναι να δημιουργηθεί περίσφιξη .
Δηλαδή το περιεχόμενο της κήλης , που συνήθως είναι λεπτό έντερο , να στραγγαλιστεί στην κήλη διότι δεν μπορεί να αναταχθεί και να ξαναμπεί μέσα στην κοιλιά . Κάτι τέτοιο μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί μετά από άρση βάρους, μετά από δυσκοιλιότητα στην τουαλέτα , μετά από δυνατό βήχα ή ακόμα και στην εγκυμοσύνη για τις γυναίκες.
Αυτό ενέχει τον κίνδυνο της νέκρωσης του εντέρου ή του επιπλόου .
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, αίσθημα βάρους, έμετοι.
Σε περίσφιξη ο πόνος είναι οξύς και η κατάσταση θεωρείται επείγουσα διότι μπορεί να συμβεί ειλεός με νέκρωση εντέρου και περιτονίτιδα, κατλασταση που συνεπάγεται την άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά , με λαπαροσκοπική ή ανοιχτή μέθοδο.
Και στις δυο μεθόδους το αποτέλεσμα είναι εξίσου άριστο , με την λαπαροσκοπική μέθοδο να πλεονεκτεί σε μεγάλες κήλες, αφήνοντας λιγότερα σημάδια στο δέρμα και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
Ο χειρουργός βρίσκει την κήλη , ανατάσσει το περιεχόμενο αυτής (λεπτό έντερο ή επίπλουν ή και τα δύο) και ισχυροποιεί το κοιλιακό τοίχωμα με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος.
Εδώ πρόκειται για μια ομφαλοκήλη . Το περιεχόμενο του σάκου ανατάσσεται, ελέγχεται για νεκρώσεις και επανατοποθετείται στην κοιλιά, ενώ το περίσσευμα του σάκου αφαιρείται.
Η επέμβαση γίνεται ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά, όπου κλείνεται το χάσμα στον ομφαλό και τοποθετείται ειδικό πλέγμα ώστε να παραμένει ισχυρό το κοιλιακό τοίχωμα.
Έτσι, εμποδίζεται το περιεχόμενο της κοιλίας να ξαναπροβληθεί διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος.
Μια αναφορά ( στα αγγλικά) γίνεται και εδώ : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/symptoms-causes/syc-20378685
Διαβάστε και εδώ σχετικά για τις κήλες : Κήλες. Είδη και λαπαροσκοπική αντιμετώπιση
Γενικός Χειρουργός. Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Προηγμένη λαπαροσκοπική, ρομποτική και ενδοσκοπική χειρουργική. Ογκολογική χειρουργική. Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού, στομάχου, ανώτερου και κατώτερου πεπτικού. Χειρουργική κηλών, διαφραγματοκήλης, χολοκυστεκτομή. Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία.