By Δρ. Στέφανος Ψωμάς | Γενικός Χειρουργός | Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική Da Vinci I Προηγμένη Λαπαροσκοπική χειρουργική • 16/01/2019 • No Comments
Πίνακας περιεχομένων
Κάθε γυναίκα που θα ψηλαφήσει κάποιο μόρφωμα στο μαστό της ,θα πρέπει να απευθυνθεί στο χειρουργό της . Ο συνδυασμός ψηλάφησης, ψηφιακής μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος, εξασφαλίζουν το 98% της διάγνωσης. Όπου κρίνει ο γιατρός, θα συστήσει μαγνητική μαστογραφία, ιδίως σε πυκνούς μαστούς ή σε προηγηθείσες επεμβάσεις στο μαστό ή προσθήκη ενθέματος.
Ο καρκίνος του μαστού δεν γνωρίζει ηλικίες, ωστόσο είναι συχνότερος στις ηλικίες 35 με 55.
Στις απεικονιστικές αυτές εξετάσεις συχνά υπάρχει ο χαρακτηρισμός Birads με αρίθμηση από 0 ως 4 και έχει να κάνει με την πιθανότητα των βλαβών να εμφανίσουν κακοήθεια ή όχι.
Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου οι οποίοι αναφέρονται παρακάτω:
Κάποια από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του μαστού είναι τα εξής:
Σημειολογικά στοιχεία:
Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ψηλαφητό μόρφωμα, αλλαγή του χρώματος του δέρματος), εισολκή ή έκκριμα. Αν η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα προαναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση.
Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα πρωτογενώς διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τον παράγοντα δημιουργίας του αλλά δευτερογενώς με έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία. Η διάγνωση ξεκινά όταν ανακαλυφθεί μια μάζα στο μαστό μετά από ψηλάφηση ή μαστογραφία ή υπέρηχο και στη συνέχεια ακολουθούν εξετάσεις ώστε να διευκρινιστεί η διαφορά ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μια κύστη γεμάτη υγρό. Υπάρχουν 4 διαγνωστικές μέθοδοι:
Η σταδιοποίηση της νόσου είναι σημαντική τόσο για την πρόγνωση όσο και για τη θεραπεία. Η ταξινόμηση γίνεται κατά TNM (Τ= μέγεθος πρωτοπαθούς όγκου, Ν= προσβολή μασχαλιαίων λεμφαδένων, Μ= παρουσία ή όχι μεταστάσεων). Υπάρχουν 5 στάδια:
Θεραπεία κακοήθων παθήσεων του μαστού
Το αρχικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.
Σε κάποιες κατηγορίες όγκων , προτιμούμε να γίνει πρώτα Neoajuvant χημειοθεραπεία και μετά να γίνει το χειρουργείο. Αυτό εξασφαλίζει πως θα μειωθεί ο όγκος και θα αρνητικοποιηθούν οι λεμφαδένες μασχάλης που έχουν διηθηθεί.
Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να διασώσουμε τη μασχάλη, ώστε να αποφύγουμε ένα μελλοντικό λεμφοίδημα, που θα ταλαιπωρήσει την ασθενή. Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες ώστε να ξέρουμε ακριβώς την τελική μορφή και βαρύτητα ενός λεμφοιδήματος.
Η αναζήτηση και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού της μασχάλης, είναι πλέον απολύτως απαραίτητη στη σωστή χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Με τη βοήθεια της λεμφαγγειογραφίας και ενός ειδικού ανιχνευτή (navigator), ανιχνεύεται ο πρώτος λεμφαδένες που απάγει τη λέμφο και επομένως θα μπορούσε να έχει μεταστάσεις. Οπότε αν αυτός ο λεμφαδένας δεν έχει μεταστάσεις, δεν χρειάζεται να γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, πράγμα πολύ πολύ σημαντικό για την αποφυγή λεμφοιδήματος στο σύστοιχο χέρι.
Στη συνέχεια η μετεγχειρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της μετεγχειρητικής θεραπείας είναι: το μέγεθος και η διαφοροποίηση του όγκου, η ύπαρξη ορμονικών υποδοχέων, το αποτέλεσμα της εξέτασης του Ηer2/neu , η τιμή του Ki-67 (πρόκειται για μια τιμή που δείχνει την ένταση μιτώσεων του όγκου- όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο πολύ πολλαπλασιάζεται ο όγκος) και η γενική κατάσταση της υγείας.
Γενικός Χειρουργός. Πιστοποιημένος στη ρομποτική χειρουργική με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Προηγμένη λαπαροσκοπική, ρομποτική και ενδοσκοπική χειρουργική. Ογκολογική χειρουργική. Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού, στομάχου, ανώτερου και κατώτερου πεπτικού. Χειρουργική κηλών, διαφραγματοκήλης, χολοκυστεκτομή. Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία.